SZC logo

Kiskunhalasi Szakképzési Centrum

OM kód: 203042/009 | 6100 Kiskunfélegyháza, Kossuth u. 34.

Intézmény logo

Kiskunhalasi SzC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA

Hírek

2024. ápr. 19.


Kürtösi József

    I. Dankó Tavaszi hadjárat

    Tizenöt csapat, közel 100 diák vett részt az I. Dankó Tavaszi Hadjárat honvédelmi versenyen, Kiskunfélegyházát az alábbi Kossuthos kadétok képviselték: Törteli Cintia, Krupa Beatrix, Meleg Marcell István, Kratok Ádám Péter és Kiss Marcell Patrik.

    I. Dankó Tavaszi hadjárat

    „Kilencedikes diákjaink ügyesen helyt álltak, a feladatokat megfelelően teljesítették és értékes tapasztalatokat szerezhettek, amit majd kamatoztatni tudnak az elkövetkező években, további versenyeken is. A nagyobb távolság ellenére megérte részt vennünk, mert kadétjaink egy életre szóló élménnyel gazdagodtak. Külön érdekességként élték meg, hogy Biri mellett található Le Till kúriában voltunk elszállásolva kiváló körülmények között.

    A versenyszámokat tekintve volt akinek a mátrix pálya ellenőrző pontjai másnak a túlélési gyakorlat tetszett a legjobban. Abban mind egyetértettek, hogy a váltófutás az erdei homokos talajon a 4 kg-os gépkarabéllyal nem a legkönnyebb feladatok közül való és érdemes a fizikai állóképességet tovább fejleszteni. Csapatként jól kiegészítették, segítették egymást, az elsősegély nyújtás feladatnál voltak talán a legügyesebbek, de az akadálypálya vagy a kézigránát célba hajítás is jól ment.” – értékelte Magyari Levente, honvédelmi kadét program oktató, aki elkísérte a tanulókat a versenyre.

    Azokat az iskolákat várták a megmérettetésre, akik a Honvéd Kadét Program 1-es fokozatában vesznek részt és heti 1-2 órában honvédelmi alapismerteteket oktatnak. A diákok több órán keresztül voltak talpon, bejárták az egész települést, hogy megoldják a versenyfeladatokat, szám szerint tízet, amelyekre mindig 8 perc állt rendelkezésre. Komoly versenyszámok várták a tanulókat az I. Dankó Tavaszi Hadjárat honvédelmi megmérettetésen, volt például légpuska lövészet, menedéket is építettek, tüzet kellett gyújtani és a fizikai állóképességüket is felmérték. A szervező Dankó Pista Nevelő-Oktató Központ hagyományteremtő szándékkal hívta életre a versenyt, amelyre első alkalommal 15 csapat nevezett és összesen mintegy száz diák vett részt.

    „Nagyon ügyesek a kadétok. A versenyen vegyes a korosztály, tehát vannak kilencedikesek és vannak végzősök is, így nyilván a tudásszintjüket nem lehet összehasonlítani, de azt gondolom, a motiváció megvan mindenkinél. Megvan a lelkesedés, van egy alaptudás, emellett nyilván mindenkinek van úgymond gyenge pontja, amit mondjuk kevésbé gyakorolt, még nem olyan tapasztalt benne. Azt tapasztaltam, hogy az íjászat az sok mindenkinek a gyengébb pont, amit még erősíteni kell, de ez teljesen rendben van, hiszen erről szól ez a 4 év, hogy alapkészségeket tanulnak meg. Az a legfontosabb, hogy tudjanak csapatban dolgozni, legyenek motiváltak, jól tudják kezelni a stresszhelyzeteket, és ez így szerintem teljesen megvalósul” – nyilatkozta Márton Boglárka főhadnagy, szervező.

    „Közel 10 000 kadét van jelen pillanatban országszerte, 2016-ban egy sem volt.” – emlékeztetett Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke.

    A hosszú út közben étkezésre megállt a csapat a Tisza-tónál, ami szintén hozzájárult az élmények gazdagításához. A hazatérő tanulók jelezték, hogy jövőre még jobban felkészülnek és már lelkesen várják a következő megmérettetési lehetőséget.

    Köszönjük a meghívást és a részvételi lehetőséget a szervező Dankó Pista Nevelő-Oktató Központ tanárainak és Almási Katalin igazgatónőnek, aki egyben Biri község polgármester asszonya is.

    A verseny során Magyari Levente kísérőtanár készített pár rövid videót és néhány képet a versenyzőkről:

    Az akadálypálya:
    https://youtu.be/wbHVlks9k20

    Kratok Ádám fut a lőszeres ládával:
    https://youtu.be/kxjCQ1mI-uE

    Légpuska lövészet:
    https://youtu.be/fAHhajO8XbI

    https://youtu.be/0F7zmAWfj8c

    Váltófutás gumikarabéllyal:
    https://youtu.be/mphQTZ3zJLs

    Tudósítás is készült a Nyíregyházi televízióban:
    https://www.youtube.com/watch?v=cFl4clJXZNo

    Képgaléria is készült a versenyről:
    https://dankop.hu/galeria/195/i-danko-tavaszi-hadjarat  

     

    Összeállította, Magyari Levente – kadét oktató, nevelőtanár

     

    További képek megtekinthetőek a képre kattintva:

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    A mi József Attilánk, szavalóverseny a PG-ben

    A mi József Attilánk, szavalóverseny a PG-ben

    2024. április 24-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium A mi József Attilánk elnevezésű szavalóversenyt, ahol városunk középiskoláit 13 diák képviselte, illetve a testvériskolai kapcsolatok révén Segesvárról is érkeztek tanulók.

    2024. ápr. 25.


    Kürtösi József

    Tanulmányi kirándulás az Andritz kft-nél.

    Tanulmányi kirándulás az Andritz kft-nél.

    ANDRITZ Kft. egy magyarországi telephellyel rendelkező, Közép-Európa egyik meghatározó energetikai komponenseket gyártó cége.

    2024. ápr. 24.


    Kürtösi József

    Asztalos Junior Skills verseny

    Asztalos Junior Skills verseny

    Az asztalos tanulók Junior Skills versenyén vett részt Buri Alex 9. osztályos asztalos tanulónk 2024.04. 12-én.

    2024. ápr. 23.


    Kürtösi József


    Partnereink

    SZC logo

    Kiskunhalasi Szakképzési Centrum


    Kiskunhalasi SzC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

    6100 Kiskunfélegyháza, Kossuth u. 34.

    Telefon: 76/462-155

    E-mail: titkarsag@kszckossuth.hu

    OM azonosító: 203042/009


    2024Kiskunhalasi SzC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium